✔️Lactosevrij
Voor dit gerecht is een 8 liter couscous pan gebruikt.
Ingrediënten kip
De kip is gewassen met zout waardoor dit niet is toegevoegd aan de marinade. Mocht je dit zelf niet doen, dien je 1 tot 2 tl zout in de marinade te doen.
- 4 teentjes knoflook
- 2 tl kurkuma
- 2 tl gember
- 2 tl zwarte peper
- 1 etl gefermenteerde citroen
- Koriander - hoeveelheid naar wens
- Peterselie - hoeveelheid naar wens
- 2 etl water
- 1 hele kip
Ingrediënten saus
- 1400 g uien - 12 uien
- 30 ml olijfolie
- Mespuntje bakpoeder
- 1,5 l kokend water
- 1 tomaat - geraspt
- 1 kip bouillon
- 2 tl gember
- 2 tl kurkuma
- 2 tl zwarte peper
- 1 tl kip kruiden
- 2 tl zout
- 500 ml kokend water
- 100 g rozijnen
Ingrediënten vermicelli
- 1000 g Dari vermicelli
- 150 ml zonnebloemolie
- 150 ml water
- 1 etl boter
- 1 etl zout
Ingrediënten garnering
- 100 g amandelen
- 500 ml kokend water
- 150 ml zonnebloemolie
- 1 suikerklontje
Rasp in een kom de knoflook en meng dit met de kruiden, koriander, peterselie, citroen en water. Zet 1 etl van het marinade apart. Smeer de rest van de marinade over de kip heen. Bind een stuk touw om de poten van de kip heen en zet dit even apart.
Snij de ui fijn en meng dit met de zonnebloemolie en bakpoeder. Zet de pan op het vuur en dek deze voor 20 minuten af.
Eerste keer stomen: Giet het kokend water bij de ui en plaats de kip in het midden van de pan. Verdeel de apart gezette marinade om de kip heen. Dek de pan voor 10 minuten af. Meng de zonnebloemolie door de vermicelli en verdeel het over het bovenste gedeelte van de pan. Zet de pan met vermicelli bovenop de pan met de saus en kip. Dek de pan voor 20 minuten af en haal daarna de kip eruit. Zet de kip even apart. Dek de pan weer af en laat de vermicelli nog voor 10 minuten stomen.
Tweede keer stomen: Giet de vermicelli over in een grote kom en meng het water en de boter er doorheen. Plaats de vermicelli weer over in het bovenste gedeelte van de pan en plaats deze op de saus.
Dek de pan voor 10 minuten af.
Derde keer stomen: Meng de bouillon, kruiden, geraspte tomaat, rozijnen en kokend water door de saus. Proef de saus en doe er eventueel nog kruiden bij. Giet de vermicelli weer over in een grote kom en meng een etl boter en de zout er doorheen. Je kan de vermicelli proeven om te weten of er genoeg zout in zit. Plaats de vermicelli weer op de saus en dek het voor 30 tot 40 minuten af.
Knip het touw om de kip los en bak de kip voor 30 minuten in de air fryer. Draai de kip na 15 minuten om zodat beide kanten gaar zijn.
Giet het kokend water over de amandelen in een kom en laat dit staan totdat het is afgekoeld. Dit helpt om de buitenste laag makkelijk los te krijgen. Doe de gepelde amandelen in een kleine pan en giet de zonnebloemolie erbij totdat het volledig bedekt is. Bak de amandelen voor 5 tot 10 minuten goud bruin. Haal de zonnebloemolie uit de pan en laat de amandelen helemaal afkoelen en uitlekken.
Zet 30 g van de amandelen apart en maal de andere amandelen met de suiker grof in een blender.
Reactie plaatsen
Reacties